OPEKA

Opeka-fi

Analysoi ja kehitä koulusi opetusteknologian käyttöä!

Opeka-typyOpeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa. Se antaa opettajille sekä koulun ja kunnan edustajille tietoa heidän omista TVT-valmiuksistaan ja myös suhteessa muihin opettajiin, kouluihin ja valtakunnalliseen tilanteeseen.

Tarkempi kuvaus Opekan hyödyistä ja käyttöönotosta löytyy Opekan infosivuilta. Oheinen video antaa myös kuvan Opekan roolista koulun TVT-kehittämisessä.

Ota Opeka käyttöösi!

Opeka on kaikille käytettävissä oleva järjestelmä, jonka käyttöönotto ei vaadi kuin sähköpostiosoitteen. Opekaa kehitetään mahdollisimman avoimesti ja sen ympärille kerätään kehittämisestä kiinnostuneiden verkostoa. Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää tai mietit, miten koulunne tieto- ja viestintätekniikan käyttöä voisi kehittää, ota yhteyttä Opekan tutkijaan Heikki Sairaseen.

Lataa Opeka-esite (pdf, 3MB):

Opeka-esite

 

Nähtävillä myös Opeka-webinaariesitys

Opekan taustaa

Opeka (Opetusteknologisten ekosysteemien kartoitin) on kehitetty Tampereen yliopiston TRIM -tutkimuskeskuksessa OPH:n rahoittaman OTE-Koulun laitteet ja ohjelmistot tehokäyttöön tutkimusosuutessa sekä Tampereen seutuyhteistyönä. Se tarjoaa uuden, tehokkaan tavan opetusteknologian käytön tutkimukseen. Tavoitteena on luoda kokonaiskuva yksittäisten opettajien käyttämästä opetusteknologiasta ja tarjota opettajille tietoa muiden opettajien käyttämästä teknologiasta. Opeka hyödyntää uusinta verkkosovellusteknologiaa sekä moderneja visualisointeja.

Tavoitteena on ollut luoda vastaajalle uudenlainen ja kiinnostava kysely, joka tarjoaa vastaajalle tukea itsensä kehittämiseen ja samalla luo koululle kuva siitä, mihin ja mitä opetusteknologiaa luokissa käytetään.

Opekan ytimen muodostaa kyselyjärjestelmä, johon kirjautuneet käyttäjät voivat täyttää kyselylomakkeen. Se koostuu erityyppisistä kysymyksistä. Mukana on monivalintakysymyksiä sekä erilaisia aikoja ja lukumääriä määrittäviä kysymyksiä. Uutena elementtinä ovat monivalintakysymykset, joissa on mukana myös mahdollisuus lisätä valintojen ulkopuolelta uusi vastaus. Esimerkiksi käyttäjää pyydetään listaamaan luokassa käyttämäänsä opetusteknologiaa ja jos omasta luokasta löytyvä laite puuttuu, voi käyttäjä lisätä tämän listaan. Uusi laite näkyy seuraaville käyttäjille valintana.

Opetusteknologian tutkimukselle Opeka tarjoaa uudenlaisen aineiston tutkimuksen lähtökohdaksi. Opetusteknologisen ekosysteemin kartoittaminen mahdollistaa myös analyysin niin yksittäisten laitteiden, opettajien, koulujen kuin kaupunkienkin perspektiivistä.

Tutkimusryhmä

Tampereen yliopisto, TRIM-tutkimuslaitos
Tutkija Heikki Sairanen (045 357 9212)
Sovelluskehittäjä Mikko Vuorinen
Tutkimusjohtaja Jarmo Viteli
spostit muotoa etunimi.sukunimi@uta.fi

OTE – Koulun laitteet ja ohjelmistot tehokäyttöön, Tampereen kaupunki
Koordinaattori Raisa Valtaoja (040 806 2037)
sposti muotoa etunimi.sukunimi@tampere.fi

   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s