OTE esillä Kasvatustieteenpäivillä 2013 Jyväskylän Agora Centerissä

OTE-hankkeen Kaustisen koordinoinnissa on tehty tutkimusyhteistyötä Jyväskylän yliopiston Agora Centerin kanssa. Kasvatustieteenpäivillä 2013 OTE oli mukana tieto – ja viestintätekniikan opetuskäytön innovatiivisuutta käsittelevällä posteri lla.

Posterissa on esillä  tutkimuksen myötä syntynyt malli oppijoiden laaja-alaisen osaamisen ja 2000-luvun taitojen edistämisestä oppimistehtävissä.

oppimistehtävän innovatiivisuus

Kuviossa lähtökohtana on esittää oppimistehtävän eri osa-alueiden (konteksti-, pedagogiikka- ja tehtävän laatu) kautta opetuksen ja oppimisen innovatiivisuuteen liittyviä tekijöitä. Kuviossa keskeistä on pedagogiikka, jolloin haetaan vastausta kysymykseen siitä, mihin pedagogiseen tarkoitukseen tieto- ja viestintätekniikkaa ollaan käyttämässä ja mitä lisäarvoa sen avulla oppimiseen on saatavissa. Esimerkiksi oppijan itsesäätelyn kehittymistä ja oppimaan oppimisen taitoja voidaan edistää valitsemalla pedagogiseksi malliksi projektioppiminen, jonka taustalla on näkemys oppimisen prosessinomaisuudesta. Kontekstisektoriin liittyen suunnittelija asettaa oppimistehtävälle oppimistavoitteet sekä päättää opiskeltavaan ilmiöön liittyvästä oppisisällöstä ja vaatimustasosta. Tavoitteena on sisältö-, tavoite- ja arviointitietoisuuden syntyminen julkilausutulla tai implisiittisellä tasolla. Näiden lisäksi tehtävän toteuttamisesta varten tarvitaan oppimisympäristötietoisuutta eli näkemystä siitä, missä ja minkälaisessa tilassa oppijoille syntyy valmiuksia omaehtoiseen tiedonrakenteluun. Tässä yhteydessä keskeiseksi tulee virtuaalisen oppimistilan mahdollisuuksien huomioiminen. Tehtävän laatu -sektorissa viitataan didaktisten ja teknisten ratkaisujen tekemiseen. Missä roolissa oppijat toimivat, millaiseksi vuorovaikutus suunnitellaan ja mitä vertaisoppimisen elementtejä otetaan mukaan? Lopulta ratkaistaan se, mitkä tekniset ja verkkotyövälineet ovat tarkoituksenmukaisia tehtävän toteuttamiseen. Innovatiivisuus- sektori ohjaa ottamaan huomioon oppimistehtävän innovatiivisuuden ulottuvuudet (Kts. esim. Norrena 2013, s.25) kysymyksillä: 1. Mahdollistaako oppimistehtävä oppijoiden osallistumista ja omien näkökulmien esiintuomista (oppilaslähtöinen pedagogiikka)? 2. Onko tieto- ja viestintätekniikka edesauttanut yhteisen ymmärryksen syntymistä ja vuorovaikutuksessa oppimista (tietotekniikan integrointi opetukseen)? 3. Sisältyykö tehtävään käytännönläheisyyttä ja sovellettavuutta reaalimaailman ilmiöihin (opetuksen laajentaminen luokkahuoneen ulkopuolelle)?

Kuvion tarkoituksena ei ole olla kokonaisesitys siitä, mitä oppimistehtävän on sisällettävä ollakseen innovatiivinen, mutta se voi olla väline hahmottaa opetuksen ja oppimisen innovatiivisuuteen liittyviä pedagogisia prosesseja.

Leena Hietaniemi

Mainokset
Kategoria(t): Kaustisen OTE, Laitteet ja ohjelmistot (OTE). Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s