Tekniikkatuulahduksia maailmalta

Nyt kun koulujemme teknologinen taso alkaa olla hyvällä tolalla maailmalta tulevat uutuudet tuntuvat paikoitellen jopa tieteiskirjallisuuden tuotoksilta. Kymmenen vuotta sitten elokuvassa Minority report nähtiin esimerkki tulevaisuuden tietokoneen käyttöliittymästä: päähenkilö avaa käsiään liikuttelemalla epäiltyjen tietoja läpinäkyvälle näytölle ja siirtää niitä vieressä olevaan tietokoneeseen. Tämä on täysin mahdollista jo nyt Samsungin läpinäkyvällä näyttötekniikalla ja ns. Near Field Communication -tekniikalla. Ainoa ero elokuvan esimerkkiin on, että meidän täytyy vielä fyysisesti koskea näyttöä… ja se, että elokuva sijoittuu vuoteen 2054.

Alla muutamia esimerkkejä uusista teknologioista, jotka hyvin nopeasti voivat muuttavat sitä miten toimimme ympäröivän maailman kanssa ja miten esimerkiksi tuotamme musiikkia:

Messukuulumisia Samsungilta

The International CES (Consumer electronics show) järjestetään vuosittain Kaliforniassa ja tänä vuonna messuilla oli jälleen paljon uutta teknologiaa esillä. Samsung esitteli messuilla muutamia mielenkiintoisia teknologioita, jotka ovat pian myös kuluttajien hankittavissa.

Läpinäkyvä näyttöteknologia on mielenkiintoinen ajatus, jota voitaisiin tulevaisuudessa käyttää kenties uusien koulukiinteistöjen suunnittelussa avuksi. Kuvitelkaa tilanne, jossa luokka on käytävälle avointa lasipintaa. Koko tämä pinta (teoriassa ainakin) voitaisiin valjastaa kosketusnäyttötekniikan käyttöön. Läpinäkyvät näyttöpinnat ovat rakennettu siten, että vain toiselta puolen voidaan lukea ja nähdä mitä näytöllä esitetään. Kyseinen älyikkuna voitti myös CES-messujen innovaatiopalkinnon.

lisätietoa: http://global.samsungtomorrow.com/?p=9034

Windows surface ja Samsung

Windows surface tuli muutama vuosi sitten jo pinnalle, mutta konkreettisia sovelluksia tai tuotteita tästä ei ole paljoakaan näkynyt markkinoilla. Viimeinkin Samsung otti itselleen tästä haasteen ja tämän vuoden puolella, viimeisen tiedon mukaan kesän korvilla, alkaa laitteiden toimitus. Kyseessä on Samsungin SUR40 näyttö, joka voidaan toki myös kääntää pöydäksi tai upottaa kalusteisiin. Kyseessä on näyttö johon on integroitu tietokone. Tietokonetta ohjaa Microsoftin Windows Surface-kehitysympäristö ja sille erikseen rakennetut sovellukset. Mielenkiintoiseksi tämän tekee näytön ominaisuus lukea pinnalle asetettuja objekteja. Kuten videoilta nähdään tällä on paljon markkinoinnin ja kaupan sovellusmahdollisuuksia, mutta miksei myös koulumaailmaan?

Lisätietoa: http://www.samsunglfd.com/product/feature.do?modelCd=SUR40

Windows surface: http://www.microsoft.com/surface/en/us/default.aspx

Musiikki ja teknologia

Myös musiikki pääsee hyödyntämään teknologiaa. Perinteisten soittimien yhdistämistä tietokoneen avulla ja esim. loop-boksin käyttämistä musiikin luomiseksi yhdellä soittimella. Son of daven ja Zoë keating musiikki on nimenomaan tällä tavalla tuotettua.  Teknologia on mahdollistanut myös uudenlaisten soittimien kehittämisen, joista hyvänä esimerkkinä on reactable.

Ipadin tultua markkinoille sitä on käytetty niin ohjainyksikkönä miksereille kuin myös itsenäisenä soittimena. Gorillazin johtohahmo Damon Albarn tuotti pelkästään Ipadin erilaisilla ohjelmilla yhden levyn. Soitosta aina miksaukseen asti. Muutamia mielenkiintoisia ipad-sovelluksia musiikin tekoon löytyy osoitteesta http://createdigitalmusic.com/2010/03/ipad-apps-for-music-making-whats-coming-

3D-printtaus

3D-printtereitä on ollut jo hetken aikaa olemassa, mutta vähitellen nämä ovat tulossa myös kuluttajien saataville. Ennen 3D-tulostusteknologia on ollut lähinnä teollisuuden käytettävissä. Käytännössä kyse on CNC-laitteen kaltaisesta tuotteesta, joka kaiverruksen sijaan rakentaa tuotoksen tulostamalla ohuita kerroksia ja liimaamalla ne päällekkäin muodostaen kolmiulotteisen objektin. Mielenkiintoisen 3D-tulostuksesta tekee sen ympärille muodostuneesta avoimen lähdekoodin yhteisöstä.

Lisätietoa: http://www.springwise.com/style_design/makerbot/ ja http://replicat.org/the-bigger-picture/

Muutama video herättämään ideoita ja ajatuksia tulevaisuuden teknologiasta

Erään lasituotteita valmistavan yrityksen visio tulevaisuuden lasituotteista. Ei välttämättä kuulosta itsessään niin mielenkiintoiselta, mutta kyseessä on enemmänkin Samsungin älyikkunan kaltaisesta teknologiasta yhdistettynä useisiin erilaisiin kohteisiin.

Microsoft yhteistyössä Washingtonin yliopiston kanssa kehittelee tulevaisuuden piilolinssiteknologiaa joka käytännössä mahdollistaisi aidon lisätyn todellisuuden. Vielä tällä hetkellä linssi ei pysty muuta kuin tarkkailemaan käyttäjänsä verensokeriarvoja, mutta ties millaisia tulevaisuuden sovelluksia tällä voisi olla. Miltä kuulostaisi navigaatiosovellus suoraan silmiin siirrettynä? Okei, ei välttämättä kaikkein mieluisimmalta, mutta mielenkiintoinen konsepti kuitenkin.

Lisätietoa: http://www.smartplanet.com/blog/smart-takes/microsoft-develops-glucose-monitoring-contact-lenses/21111

Janne Karin-Oka
Projektisuunnittelija
Tampereen kaupunki

Mainokset
Kategoria(t): Laitteet ja ohjelmistot (OTE). Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s