Ylöjärvellä haetaan ilmiöpohjaista opetustyyliä

Saimme OTE-hankkeen uuden vahvistuksen, Sini Kuoppalan, kanssa vierailla Ylöjärven yhtenäiskoulussa tutustumassa uuteen opetussuunnitelmailmiöön, jota eOPS-hankkeessa on lähdetty toteuttamaan. Tavoitteena on kaivaa nykyisestä opetussuunnitelmasta ilmiölähtöinen oppisisältö, joka nivoutuu luontevalla tavalla nykyaikaiseen oppimisympäristöön ja opiskelutapaan. Alustaksi rakennetaan Microsoftin Sharepoint, johon opiskeltavat asiat tuodaan ilmiöinä eikä oppiaineittain jaoteltuna. Ilmiöpohjaiseen opetussuunnitelmaan linkitetään myös siihen kuuluva oppimateriaali tehtävineen. Uusi lähestymistapa antaa oppijoillensa paremman ymmärryksen kokonaisuuksista, sekä opiskelua tukevan sähköisen oppimisympäristön.

Alustaksi valittu Sharepoint tuo koulupuolelle muutenkin kokonaisvaltaisen toimintaympäristön, koska se tarjoaa sisältöjen lisäksi tiedotuskanavan, sosiaalisen median, perustyökalut jne. samassa paketissa. Käyttäjillekin palvelujen käyttäminen on helppoa kotoa tai koulusta, sillä heidän ei tarvitse kuin kerran kirjautua palveluun ja kaikki löytyvät saman kirjautumisen takaa. Tämä tietenkin helpottaa myös tietohallintoa palvelujen ja käyttäjien hallinnoimisessa.

Ylöjärvellä on myös otettu käyttöön monenlaisia erilaisia laiteympäristöjä, mitkä tukevat ilmiöpohjaista oppimista. Esim. musiikin luokassa musiikkiesitysten valaistuksen ohjaaminen iPadillä opettaa toisaalta valaistuksen roolia esityksessä, mutta toisaalta valo-oppia, kun ohjaimesta tulee osata yhdistellä esim. erivärisiä valoja. No, miksi iPadillä? Siksi, että se oli yllättävän helppokäyttöinen ja toki laitetta voi käyttää niin monessa muussakin.

Toinen mielenkiintoinen ja kustannustehokas laiteympäristö oli luokkatila, joka oli toteutettu ”tyhmäpääte”-tyyppisellä Windows Multipoint Server-järjestelmällä. Luokassa oli siis yhtä tietokonetta kohden 6 näyttöpistettä näppäimistöineen, mutta oppilaille nämä päätteet näyttävät ja toimivat ihan kuin tavalliset pc:t.

Ylöjärveläiset ovat mukana myös tänäkin vuonna ITK-messuilla, joten heitä kannattaa käydä jututtamassa heidän kokemuksistaan. Kiitos Jarille, Tuulalle, Jounille, Villelle ja Timolle!

Mainokset
Kategoria(t): Laitteet ja ohjelmistot (OTE), Tampereen OTE. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s