Valtakunnallisien Virtuaaliopetuksen päivien 2011 tunnelmia

Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2011 järjestettiin itsenäisyyspäivän jälkeen perinteiseen tapaan Helsingissä, mutta konsepti oli muuttunut jonkin verran sosiaalisempaan suuntaan erilaisten pajojen ja välineiden osalta. Tarjolla oli päivän polttavia teemoja, kaupallisia näytteilleasettajia ja me koordinointihankkeet mainioine kehittämishankkeineen. Tapahtuman tunnelmia kuvasi kännykällä Bambuser-palveluun Kurt Linderoos 😉 joten kannattaa käydä katsomassa! Tilaisuudessa käytettiin myös Prospectumin viestiseinäpalvelua, jonka ansiosta kaikilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä tai kommentteja esitysten aikana.

Lukioiden sähköisten kokeiden osalta kävi Tampereen OTE-hankkeen edustajana allekirjoittanut myös kertomassa mahdollisia skenaarioita siitä, miten mm. sähköiset ylioppilaskirjoitukset tulisi järjestää. Aiheesta syntyi paljon keskustelua, johon OPH:n kantaa edusti Marja Montonen. Hän mm. mainitsi, että tavoiteltu sähköinen yo-koe ei tule vielä 2014 toteutumaan, mutta painotti, että kouluissa tulee jatkaa niihin valmistautumista systemaattisesti. Totuus lienee kuitenkin se, että lähivuosina ne tullaan järjestämään, joten puitteita sitä varten pitää jokaisen lukion alkaa rakentamaan välittömästi esim. laite- ja verkkoinfrastruktuurin osalta.

Torstaina koordinointihankkeet toteuttivat aamupäivän hattu-pajat ja OTE-hankkeessa aiheena oli Koulun uudet härvelit – huvia vai hyötyä. Pöytien puheensorina nousi kattoon, kun keskusteltiin niin yksittäisistä laitteista, niiden käytöstä kuin koulun suhtautumisesta kokonaisvaltaisesti opetusteknologiaan. Keskustelun tulokset kirjailtiin mm. IlonaIT:n lainaamilla iPadeillä etherpad-muistioon, josta ne lopuksi koottiin kuvan mukaiseen Wordle.net-palvelun tagipilveen.

Kaustisen OTE-koordinaattori esitteli myös tutkimustuloksien ja muutamien kehittämishankkeiden ratkaisuehdotuksia loppuyhteenvetona. Tampereen yliopiston TRIMin laitoksen kehittämän OPEKA-työkalun tuloksia vilautettiin myös koko ryhmälle.

Kaiken kaikkiaan päivät olivat onnistuneet, sai taas uutta intoa tekemiseen ja oli kiva nähdä uusia ja vanhoja yhteistyökumppaneita.

Mainokset
Kategoria(t): Kaustisen OTE, Laitteet ja ohjelmistot (OTE), Tampereen OTE. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Valtakunnallisien Virtuaaliopetuksen päivien 2011 tunnelmia

  1. Pasi Rantala sanoo:

    Lainaus yllä olevasta tekstistä ” OPH:n kantaa edusti Marja Montonen. Hän mm. mainitsi, että tavoiteltu sähköinen yo-koe ei tule vielä 2014 toteutumaan, mutta painotti, että kouluissa tulee jatkaa niihin valmistautumista systemaattisesti. Totuus lienee kuitenkin se, että lähivuosina ne tullaan järjestämään, joten puitteita sitä varten pitää jokaisen lukion alkaa rakentamaan välittömästi esim. laite- ja verkkoinfrastruktuurin osalta.”

    Kummallista, miten erilaisesti asioita kuullaan. Minun mielestäni Montonen ei mitenkään painottanut kouluja valmistautumaan sähköisiin kirjoituksiin systemaattisesti. Vuosiluvusta 2014 hän sanoi (muistikuva) ” Pistettiin siihen jokin vuosi, kun jotain piti pistää” Lisäksi hän mainitsi ettei hänen tietääkseen nykyinen YTL ole asiaa ollenkaan virallisesti käsitellyt. Itselleni jäi sellainen olo, että asia ei mitenkään ole etenemässä lähitulevaisuudessa, päinvastoin, jarrumiehiä riittää. Tämähän kuultiin muutamassa puheenvuorossakin (mikä kyllä minua hämmästyttu suuresti).

    • Raisa Valtaoja sanoo:

      Puheenvuorosta jäi varmasti tuo kuva, mitä Pasi mainitset. Pistin tosin tarkkaan mieleen Marjan sanovan kyllä, että koulujen tulisi valmistaututua sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Mutta ei tullut mainituksi, miten, eikä virallisien tahojen virallista kantaa ole julkilausuttu. Sinänsä silti jaksan uskoa, että kohti sähköisiä yo-kirjoituksia ollaan menossa, joten kaikki siihen tähtäävä työ ei varmasti ole hukkaan heitetty. Ei edes laitteistojen hankinta sillä edellytyksellä, että niitä käytetään koko lukuvuoden ajan opetuksessa ja oppimisessa, ja että valitut tekniset ratkaisut valitaan mahdollisimman monikäyttöiseltä pohjalta. Sillä kaiken tämän uudistustyön takanahan kouluissa ja YO-kirjoituksissa on saada opiskelijamme oppimaan niitä 2000-luvun kansalaistaitoja, joissa tietotekniikalla on oleellinen rooli välineenä, jota tulee osata käyttää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s