Laitetestausta etäopetuksessa

Testasimme Jyväskylän yliopistolla Agoran oppimistilan laitteita hyödyntäen niitä samalla Kaustisen musiikkilukion etäopetuksessa.

Oppimistilassa toteutettiin 3.10.2011 kanteleen soiton oppitunti etäopetuksena Kaustisen musiikkilukioon. Lukion soitonopettaja sai idean etäopetuksesta keväällä 2010 halutessaan oppilaalle tukea barokkityylisuunnassa. Soitonopettaja Tiina Takkinen on ohjannut lukion opiskelijaa kanteleen soitossa Jyväskylästä käsin etäyhteydellä aiemmin pari kertaa keväällä ja tällä kertaa opiskelija oli valmistautumassa näyttökokeeseen, minkä vuoksi opettaja pääsi antamaan viime hetken vinkkejä kokeeseen valmistautumiseen. Lukion soitonopettaja on ollut myös seuraamassa etäopetusta ja hän oli myös tällä kertaa mukana Kaustisen päässä.

Videoneuvottelulaitteet

Opetuksen toteutukseen Jyväskylässä oli käytössä kannettava tietokone, kokousmikrofoni ja varmuuden vuoksi erilliset kuulokkeet mikrofonilla, sillä aiemmin ääni on toisinaan kiertänyt hieman. Verkkokokoukseen käytettiin Adobe Connect Pro -ohjelmaa ja kuva ohjattiin videoprojektorin avulla kosketustaululle.

Opettajan mielestä kuva oli riittävän iso, mutta opiskelijalla oli käytössään vain tietokoneen ruutu, joten kuva olisi voinut olla isompikin tai pelkästään opettajan kuva näkyvissä. Opiskelijaa kuvattiin kahdesta kuvakulmasta, mikä oli opettajan mielestä parempi kuin aiemmin käytetty yksi kuvakulma. Opettaja olisi kuitenkin halunnut nähdä opiskelijan myös useammasta kuvakulmasta, mikä olisi parantanut mahdollisuuksia tarkkailla opiskelijan soittoasentoa ja käsiä.

Näkymä kosketustaululla

Opettajan mielestä soittotunnin etäopetuksen aikana unohtuu kokonaan, että on etäyhteydessä opiskelijaan ja opetus tuntuu yhtä innostavalta kuin lähiopetus. Opettaja kaipasi kuitenkin lähiopetuksessa mahdollista yhdessä soittamista, mikä ei onnistu äänen pienen viiveen vuoksi. Sekä opettaja että oppilas mainitsivat, että äänensävyt voisivat erottua vielä paremmin. Opiskelijan mielestä etäyhteys vaatii keskittymistä. Opettajan mielestä opiskelijan asuessa kaukana etäopetus helpottaa huomattavasti opetusta. Ensimmäisellä kerralla olisi kuitenkin hyvä tavata opiskelija ja esimerkiksi kaukana asuvalle opiskelijalle kerran viikossa olevista oppitunneista joka neljäs pitäisi olla lähiopetusta.

Tiinan mukaan esimerkiksi Japanista tulee kanteleen soittajia kesäleireille Suomeen, sillä Japanissa ei oikein ole tämän instrumentin opetusta. Tässä olisikin mahdollisuus etäopetuksen hyödyntämiseen!

Opetusasetelma

Tarvittavat laitteet:
Tietokone, kuulokkeet, mikrofoni

Tarvittavat ohjelmistot:
Videoneuvotteluun tarkoitettu ohjelma.
Tässä käytettiin Adobe Connect Pro -ohjelmaa.
Samankaltainen ilmaisohjelma on esim. CamFrog Video Chat (http://finnish.feedburner.es/lv/group/view/kl34035/Camfrog_Video_Chat.htm)

Mainokset
Kategoria(t): Kaustisen OTE, Laitteet ja ohjelmistot (OTE) Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s